Кафе по време на бременност

Кафето плени сърцата на много хора по света. То представлява не само гастрономичен, но и научен интерес. Учените по целия свят вече години наред се опитват да разгадаят всички тайни на тази загадъчна напитка, но напразно. Всеки път кафето открива нещо ново за себе си, но оставя много тайни неразгадани. Ето даже въпроса за ползата и вредата от него все още е без еднозначен отговор. Установено е с опити, че кафето е и вредно, и полезно едновременно. Трудно е да се каже къде е балансът.

Ако сте свикнали да се събуждате с чаша ароматно кафе, нито една ваша среща лична или делова не преминава без кафе, то тогава за вас ще бъде трудно да се справите с редовното пиене на кафе по време на бременност. От този момент вие ще трябва да намалите значително количеството на изпитото кафе, а може би е по-добре да го изключите по време на износването и кърменето.

На всички е известно, че кафето действа възбуждащо на централната нервна система. Излишната възбуденост може да повлияе лошо на съня на бъдещата майка, настроението, а така също на работата на вътрешните органи и системи. Употребата на кафе води до повишено отделяне на урина поради ускорената функция на бъбреците, ускорява се дишането и сърцебиенето, повишава се кръвното налягане. Кафето извежда от организма калция и други нужни микроелементи (желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий) и не само ги извежда, но препятства тяхното усвояване. Несъмнено всичко това не е подходящо за бременност.

Доказано е, че прекомерната употреба на кафе оказва влияние на репродуктивните възможности. Именно за това се препоръча за тези, които планират да заченат да се откажат от тази напитка. Всичко написано до тук се касае за приемане на големи количества кафе. Ако пиете само веднъж през седмицата глътки кафе за удоволствие, тогава това не е обезпокояващо.

Особено опасно е кафето по време на късните месеци на бременност когато нервната система на бебето става много чувствителна към кофеина. Има още едно не толкова опасно, но не желателно в периода на бременност свойство на кафето – потиска апетита. То не е хранително, а бременната жена може да се откаже от необходимото приемане на нормална храна.

Leave a Reply