Единство в обич – църковен брак

Християнското семейство се стреми да живее в мир и рабирателство, в обич и любов. Това те си обещават по време на църковния брак и получават за това Божията благословия.

Всеки от семейството влага своите усилия да запази добрите отношения, да няма разправии, да се избягват всякакви притеснения. В същото време жената и мъжът запазват своята лична свобода, носят общата отговорност и споделят взаимно проблемите. Църковният брак е за тези двойки, които наистина са осъзнали необходимостта от него. Към венчаване не трябва да се пристъпва само защото да бъдите като останалите. Само съпрузи с духовно единство, които се стремят към Божията благословия трябва да приемат тайнството венчание.

За да се венчаят младоженците, трябва да изберат храм и да проведат разговор със свещеника за всичко около самия ритуал. Те трябва да са християни и да нямат роднинска връзка помежду си. Освен това те трябва да си изберат кумове, които да са свидетели пред Бог за отговорността, която поемат съпрузите. В България църковен брак е възможен само след сключен граждански такъв. Ето защо в храма трябва да се представи свидетелство от гражданската служба, кръщелно за двамата съпрузи и декларация за липса на роднинска връзка.

Самото венчание е начало на нещо ново и свещенно. Това е път към Бог, доближаване към Неговата благодат. Това, обаче, съвсем не означава, че всичко ще бъде „по мед и масло”. Проблеми ще има, но всеки един от тях трябва заедно и с уважение да се разрешава. Опасности по пътя към Бог винаги има, но с Божията благодат се решават лесно. Така е, защото живота в християнското семейство се ръководи от любовта, разбирателството и зачитане на личната свобода.

Самият ритуал в църквата протича под ръководството на свещеника и пред погледа на гостите. Младоженците се вричат във вярност пред Бог и с това започва истинският им съвместен живот по Божиите закони. Това те правят пред своите кумове, роднини и приятели, които стават свидетели на тяхната взаимна любов.

След приключване на службата за църковния брак, младото семейство организират тържество, на което приемат поздравления от роднини и приятели. Така този свещен ритуал завършва с приятното чувство, че живота ще бъде по-лесен заедно и с Божията подкрепа.