Ремонт на покрива – необходим ли е

Покривът е тази част на къщата или на всяка друга сграда, която осигурява нейната здравина и продължително ползване. За това неговото поддържане в добро състояние е гаранция за доброто състояние и на самата постройка. Ремонт на покрива следва да се прави след предварителен оглед на неговото състояние. Така ще се прецени от какъв точно ремонт има нужда – текущ или основен.

За текущия ремонт са характерни смяна на някоя керемида, водосточна тръба, а понякога се налага и смяна на дървена греда от конструкцията. Разбира се, при редовна проверка състоянието на покрива ще се налага все по-малко работа по него. Когато това е покрив на стара къща или голяма сграда, строена преди 40 години, няма как да се разминете с основния ремонт на покрива. Ще се наложи в този случай да се смени цялата конструкция и да се ползва нов материал, както за нея, така и за покриването. Сега на пазара се предлага голямо разнообразие от материали за ремонт на покрива. Какво точно ще ползвате е ваше решение, но то трябва да отговаря на конкретните особености на вашия покрив.

Например, при дървена конструкция на покрива е наложително да се смени при поява на напукване и гниене на дървените елементи – греди и летви. Причината за това може да бъде различна – дълъг период на ползване, рязката смяна на температурата, повредени керемиди и наличие на течове. Ако това напукване се появи само на определено място и то е явно, че е от счупени керемиди може само да се сменят керемидите за да се отстранят течовете. Освен това всеки елемент от дърво трябва да е обработен с антисептични препарати, в противен случай ще ви се наложи съвсем скоро отново да повторите своите ремонтни дейности. За закрепване на дървените елементи е добре да ползвате антикорозионни гвоздеи.

При ремонт на покрива за повишаване защитата на заменения участък може да се ползва смола или защитен грунд. Това покритие ще защити надеждно повърхността от попадане на влага, следователно ще се намали вероятността от протичане.

За да се справите качествено с ремонт на покрива, е добре да ползвате услугите на специализирана в ремонтирането на покриви фирма, която най-точно ще определи как и с какъв материал да се осъществи ремонта.

Leave a Reply