Хлебарките причиняват алергии

Хлебарките причиняват десетки зарази, някои от които са наистина изключително опасни. Обитавайки предимно канализацията на големите градове, тези противни създания са в пряк достъп до фекалии, трупове на животни и всякаква друга смрад, която ние, хората, отмиваме в канала от ежедневната си дейност.

За всеки е ясно, че хлебарките са мръсни и опасни и трябва да ги избягваме колкото е възможно по-старателно, а борбата с тях трябва да е нещо, което винаги да е част от ежедневието ни. Мнозина обаче се изненадват когато чуят, че едно от най-честите заболявания, които хлебарките причиняват е алергията.

Хлебарките пренасят няколко стотин различни алергена, които могат да окажат силна алергична реакция при по-чувствителни хора. Най-често оплакванията от алергия, която е причинена от хлебарки, се изразява в зачервяване и сълзене на очите, хрема, кихане и дори неприятни зачервявания и обриви по тялото.

Обикновено за да се провокира такава алергична реакция трябва човекът да е имал някакъв контакт с хлебарката. Това може да е станало ако животното е полазило храната ви или вас докато спите, ако ви е ухапало и дори ако сте имали контакт с повърхност, върху която е имало хлебарки преди това.

Според специалисти, ако човек е алергичен, той трябва да бъде изключително старателен в това да изчисти дома си от хлебарки, а това трябва да знаете, не е никак лесна задача. Лошото при алергените е, че човек никога не знае как ще реагира тялото му и има случаи, в които дори е възможно пренасяните от хлебарките алергени да представляват заплаха за живота на човека, макар че това се случва рядко!

Специалисти напомнят, че трябва да имате повишено внимание към хлебарките не само ако сте алергични, но и също така ако страдате с дихателни проблеми и астма. Доказано е, че хората, които имат подобни оплаквания, доста по-често страдат от изостряне на астматичните пристъпи когато в домовете им има много хлебарки.

За да разредите до минимум своите срещи с хлебарките, препоръчително е да не оставяте каналите на мивките без предпазната запушалка, а по масите и шкафовете не бива да има никаква храна. Обработвайте жилището си редовно с отрова за хлебарки, а по възможност оставете това на професионална фирма за борба с вредителите. И накрая, поддържайте всичко подредено и чисто. Хлебарките се хранят дори и със стари книги и списания, така че колкото по-подреден е домът ви, толкова по-малко поводи ще има да идват хлебарките у вас.

Leave a Reply