Незаменими аминокиселини – фенилаланин

Фенилаланинът е една от така наречените есенциални аминокиселини. Тези аминокиселини се наричат още незаменими, което означава, че ако те не бъдат приети чрез хранителната диета или чрез хранителни добавки, те няма как да бъдат компенсирани от дейността на човешкото тяло.

Фенилаланинът, подобно на останалите аминокиселини, често бива наричан с имена като “строителен блок” или други подобни, което се обяснява с това, че той участва в изграждането на всяка частица от човешкото тяло.

Фенилаланинът е жизненоважна аминокиселина, която също така се преобразува в друга една аминокиселина, наречена тирузин. Ето защо, фенилаланинът играе изключително важна роля в производството в мозъка на жизненоважни мозъчни химикали, в това число невро трансмитери и хормони.

Фенилаланинът оказва основополагащо влияние в движението и регулацията на метаболитните процеси в човешкото тяло, включително в обмяната на веществата.

Тъй като фенилаланинът има огромно значение за правилната работа и функциониране на мозъка и нервната система не е изненадващо че именно тези части на човешкото тяло страдат най-много когато организмът изпитва в една или друга степен недостиг на аминокиселината. Обикновено когато човек не консумира достатъчно от тази есенциална аминокиселина и в същото време не компенсира това с допълнителен прием на хранителни добавки, организмът бързо реагира, а сред основните и най-бързо появяващи се симптоми са дисфункции свързани със способността на мозъка да запаметява, загуба на апетит както и една от най-неприятните – депресия.

Като есенциална (незаменима) аминокиселина фенилаланинът трябва да се приема чрез хранителните продукти, които слагаме ежедневно на масата. Тъй като той не може да се складира от човешкото тяло наша отговорност е да обърнем специално внимание на това да консумираме достатъчно богати на незаменими аминокиселини хранителни продукти. Един от най-често даваните за пример храни са яйцата, които съдържат всички незаменими аминокиселини, при това с най-високо качество. Специално внимание трябва да се обърне на птичето месо (пилешко, пуешко), телешко месо без мазнина, риба, кисело мляко, сирене, различни видове ядки и семена, продукти от соя и много други.

Макар, че тази аминокиселина не е на челно място във формирането на маса и мускулна тъкан (също е важна, но отстъпва на други аминокиселини), тя е от изключително значение за правилното функциониране на нашите мисловни процеси и емоции, както и на нашето усещане за мотивация.

Leave a Reply