Счетоводно обслужване на автоморга – 5 важни момента

Автоморгата може да е доста доходоносен бизнес, който подобно на много други обаче си има редица специфики. Понякога документацията може да е толкова сложна, че дори и счетоводители с богат опит могат да изпитат затруднения в извършването на счетоводните операции.

Ето защо не е добра идея сами да се опитвате да се справите с тази задача, особено ако нямате опит в счетоводството. Да не говорим за това, че ако приходът ви е над 50 000 лева и сте регистрирани по ДДС, ежемесечното подаване на декларациите може да се извършва само от професионален счетоводител.

5 важни момента в счетоводството на автоморгите

Несъмнено е по-добре да се доверите на специалист, който да се заеме с вашата счетоводна отчетност. Освен това, по-добрият вариант винаги е да заложите на външна фирма, която да се заеме.

Бързина и експертност са онова, което ще получите, при това на цена, която е по-ниска от разхода, който бихте направили за да плащате заплата и осигуровки на счетоводител на постоянен трудов договор.

Предимството е, че макар и счетоводните операции да не са лесни, все пак дейността обикновено не е много динамична и няма много документи за обработка. Това означава, че счетоводната кантора ще може бързо и лесно да оправи месечната и годишната документация на фирмата.

Това рефлектира в плащането на по-малка абонаментна такса, с която автоморгата да си гарантира качествено и експертно обслужване. Важно е също така да се ориентирате към счетоводител, който и преди е имал подобни клиенти.

Това така или иначе винаги ще ви гарантира по-високо ниво на експертност в обслужването и бързо решаване на най-различни казуси. Ето кои са по-деликатните моменти в счетоводството на автоморга:

1.Изготвя се специален договор за покупко-продажба

Когато сте собственици или управители на автоморга и при вас бъде донесен бракуван автомобил, вие изготвяте и подписвате заедно с досегашните собственици споразумение за покупко-продажба на возило, което е извадено от употреба.

2. Описва се състоянието на колата

Към този договор се прилага документация, която подробно описва цялостното състояние, в което автомобилът е докаран тук. Ако автомобилът е фирмен, издавате фактура за това, че взимате возилото.

3. Описва се и външния вид

Важна част от сделката е да се опише възможно най-подробно и точно външния вид на превозното средство, което се архивира като информация и се пази в случай, че бъде изискан от органите. Документът може да бъде от значение и да бъде поискан по всяко време от Националната агенция по приходите.

4. Комплектоват се документите

Ако всичко е наред, комплектоват се документите и се финализира сделката. Талонът на колата се прилага, а след това се изготвя документ за разкомплектоване на превозното средство.

5. Возилото да е бракувано

Когато се води счетоводство на автоморга има толкова много деликатни момента, че в няколко реда те трудно могат да бъдат обхванати. Така например, важно е МПС-то да е бракувано.

Ако по някаква причина автомобилът е спрян от движение, това е друг случай, който не ви позволява да прилагате същата процедура. Освен това, вие сте длъжни да декларирате пред Националната агенция по приходите всички изплатени от вас суми, като посочите на кого са изплатени те.

Това се отличава от повечето видове бизнес, при които не сте задължени да декларирате разходите си, а това важи единствено за приходите.

The following two tabs change content below.
Казвам се Димитър Георгиев и съм експерт в SEO Копирайтинг услугите. Работя, както по копирайтинг проекти, така и по такива ориентирани предимно в SEO оптимизацията. Някои от моите уеб сайтове са: Застраховка Живот и Директория за статии Article-bg.eu.