Проблемите на домоуправителя

Да се избере подходящ човек за управител на общатата собственост в жлищните кооперации е все по-трудно. Обяснението за това е едно – много са проблемите, които стоят пред домоуправителя. За да се изпълни поетото задължение е нужно да се отделя много време, често да се влиза в разправии със собствениците.

Преди всичко за да се върши качествена работа от домоуправителя е нужно той да познава много добре закона за етажната собственост, което ще му позволи да го прилага. Всеки собственик е необходимо да внася на време определената месечна такса и да оказва съдействие на управителя на входа, за да има нормални условия за живот и добри междусъседски отношения.

Основно проблемите пред домоуправителя възникват от липсата на средства, с което се затруднява плащането на общите сметки за ток, вода, чистач. За да бъде чисто и осветено в общите части мазе и стълбище трябва да се плати сметката за ток и на чистач. Асансьорът няма да създава проблеми, ако е изправен. За това носи отговорност фирмата, която го поддържа срещу определена месечна такса. Всяка услуга се заплаща, но това е възможно само при навременно внесени задължения от всеки собственик.

Проблем пред домоуправителя са и ремонтите на общите части – покрив, смяна на входна дограма и щрангове. Особенно сериозни са тези проблеми в старите кооперации, което е и причина често да не се избират домоуправители, а фективно се попълват протоколи, за да се изпълни изискването на закона за етажната собственост.

Водене на домовата книга, отчитане на приходи и разходи са част от задълженията на управителя на входа. Освен всичко това в много случаи на междусъседски разправии на домоуправителя му се налага да се включи за разрешаването им. Това е сериозен проблем, защото той не винаги може да вземе правилно решение заради приятелски взаимоотношения с някоя от страните.

Наред с всички тези проблеми често се явяват и такива, чието разрешаване зависи от общинската администрация. Контактуването с общинското управление се свежда до разправии и ходени по мъките за разрешаване на важен за жителите на кооперацията проблем.

Всички тези трудни за решаване проблеми предизвикаха появата на пазара на нова услуга – професионално управление на общата собственост.