Полагане на битумна хидроизолация

Като обитател на последния етаж на панелен блок, строен през отдавна отминалия социализъм, знам колко е важно плоският покрив да има добре изградена хидроизолация. Научих го по трудния начин, защото ако нашият блок изобщо е имал такава, то от нея не беше останало почти нищо. Всеки продължителен дъждовен период водеше до просмукване на влага в стоманобетонната плоча, а това означаваше – течове по таваните на всички апартаменти, намиращи се на последния етаж на блока.

С останалите собственици на апартаменти от етажа се опитвахме постоянно да закърпим положението (буквално), като полагахме кръпки от асфалт, течен битум и изобщо всичко, което някой ни препоръчаше или откриехме в интернет. Решенията бяха временни и много скоро се оказваше, че се е появил нов теч в различна точка на покривната конструкция. Така постепенно се стигна до извода, че покривът на блока се нуждае от цялостна хидроизолация и то направена професионално, а не от любители, които нямат идея какво правят и още по-малко как.

Кой е най-подходящият хидроизолационен материал?

Преди да разкажа как стигнахме до избора на изолация, трябва да спомена, че този път се наложи да действаме решително и да убедим целия вход, че трябва да се направи ремонт на покрива. Разбира се, обитателите на останалите етажи не са толкова потърпевши, но когато водата започна да тече по стълбището, най-после постигнахме съгласие, че влагоизолирането на покрива е неизбежно. Събирането на парите се оказа най-трудно, както винаги, но с общи усилия, много преследване и настояване и това стана факт, не след дълго.

След като вече имахме парите трябваше да започнем да търсим изпълнител на хидроизолацията, а това не беше лесно, защото ни трябваше лицензирана строителна фирма, която да издаде документ за извършения ремонт, както и гаранция за неговото качество, така че при нова авария да можем да си потърсим правата. Не всички фирми работят качествено, а материлите, които използват се оказват различни от това, което фигурира във фактурата, затова беше изключително важно да намерим коректен и съвестен строител.

Намерихме фирмата невероятно лесно или по-скоро тя ни намери, защото се оказа, че съседният блок точно в момента преживява това, от което и нашият се нуждаеше – изграждане на хидороизолация. Уговорихме бригадата да се прехвърли на нашия блок, веднага щом приключи работата по покрива на съседния и след няколко дни ремонтирането на нашия покрив беше факт. По съвет на специалистите от фирмата избрахме битумна хидроизолация, като най-здрава, дълготрайна и лесна за полагане.

Защо подготовката на основата е толкова важна?

Ремонтът, какъвто и да е той е нещо неприятно. За нас, живеещите точно под покрива ремонтът беше най-необходим, но пък и най-осезаем, като дейност. Искахме всичко да приключи колкото се може по-бързо, но се оказа, че, за да бъде направена качествена хидроизолация е необходмо да се извърши перфектна подготовка на основата.

Това означаваше премахване на всички кръпки, които бяхме правили през годините, махане на старата изолация, където беше останала такава и почистване на ронещата се замазка, за да бъде направена нова. Целият подготвителен процес отне около 5 дни, като през това време беше направена нова замазка от циментов разтвор, която трябваше да придаде и наклон на плочата, с цел оттичане на водата към улуците.

След като замазката стегна строителите грундираха основата с два пласта течен битумен грунд. Това, както ни обясниха щеше да подпомогне плътното прилепване на битумната мушама към плочата. Нанасянето на грунда беше извършено с четки, като всеки пласт беше перпендикулярен на другия. Грундът съхне сравнително бързо, а това беше и последният етап от подготовката. На другия ден можеше да се премине към същинската дейност – полагане на битумната хидроизолация, а тя беше не по-малко отговорна и трудна.

Как протича полагането на битумна хидроизолация?

На другата сутрин бяха докарани топовете с битумна мембрана, която беше навита на ролки. От горната страна мушамата имаше пясъчна посипка, която не позволяваше на пластовете да залепнат един за друг при навиването. Всяка ролка беше развита и опъната идеално върху грундираната основа, след което започна газопламъчното лепене. Строителната бригада имаше няколко газови горелки, с които разтопяваше мембраните и по този начин ги залепваше плътно към грундираната с битум основа. Миризмата на гума не беше особено приятна, но търпяхме, защото тя щеше да ни спаси от последващи наводнения.

Тук отново бяха положени два пласта от мембраната, като ни увериха, че това е най-добрият начин да се постигне добра и дълготрайна влагозащита на бетонната плоча. Бях изумен от бързината и майсторството на момчетата – личеше, че имаха голям опит. Изпипваха внимателно всеки детайл, като обръщаха особено внимание на чупките, ъглите, дупките за окабеляването… Всичко беше направено както трябва, а това ни даде големи надежди, че най-после ще можем да слушаме прогнозата за времето без сърцата ни да се свиват от ужас.

Полагането на битумните мембрани не беше последният етап от хидроизолирането на покрива. Въпреки, че самите мембрани имаха пясъчна посипка, която да ги пази от слънце и механични повреди, върху нея беше направена нова замазка, която да я защити напълно. Върху тази замазка можехме да сложим каквато искаме настилка – чакъл, асфалт или дори да налепим плочки. Засега не сме предприели нищо в тази посока.

Цялата офанзива по влагоизолирането на покрива на нашия блок продължи малко повече от седмица, като това включваше дълга и прецизна подготовка, грундиране с битумен грунд, полагане на битумната хидроизолация в два пласта и изготвяне на защитната замазка. Цената на тази операция не беше ниска, но си заслужаваше всяка стотинка, защото най-после беше постигнато това, което отчаяно се опитвахме да направим сами – да спрем течовете.

Фирмата ни даде 5 години гаранция, което означава, че ако през този период възникне някакъв проблем, тя ще извърши ремонта за своя сметка. Съмнявам се, че това ще се случи, обаче, защото видях с очите си, че бяха използвани най-модерните и качествени материали – битумните мембрани бяха италиански. Начинът, по който беше изградена хидроизолацията също ме кара да бъда спокоен, че нов ремонт на покрива на блока няма да се наложи в следващите поне 20 години.

Още информация за битумната хидроизолация: http://valforce.eu/hidroizolacia/bitumna-hidroizolaciia-ceni/

Leave a Reply