Методи и средства за отпушване на канали

Колко негативни емоции ни причинява запушената канализация! Не само неприятната миризма и задържаната мръсна вода, но и неприятния момент на премахването на натрупаните отпадъци в тръбата. Какво да се прави? Не може всеки път да се търси специалист за отпушване на канали, въпреки че той ще се появи при вашето първо повикване. За това съвет – научете се сами да правите почистване на тръбите на канализационната система.

Така вие на първо място за винаги ще си осигурите водопроводчик на своя дом. На второ – икономии на средства. А, на трето място, този неприятен процес ще ви научи да се отнасяте отговорно даже към такава система, каквато е канализацията, и вие няма да изливате в нея всичко, каквото ви попадне. Ще контролирате всеки, който има достъп до места, свързани с канализационната система, защото знаете какво ви очаква след едно малко на пръв поглед запушване.

Когато запушването е факт и вие трябва да се заемете с проблема отпушване на канали, то може да ползвате някои от следните начини:
– ръчна вакуум помпа;
– химични препарати;
– стоманизиран тел за отпушване.

Най-старият метод, използван още от нашите баби и дядовци, е ръчната вакуум помпа. За тази цел ще ви се наложи да си я купите от магазина – това е специален прибор с гумена чашка и дървена дръжка.
Ползването е много лесно. Необходимо е да се напълни отвора на мивката с вода, така че гумената чашка да се покрива и да се направят няколко резки движения нагоре-надолу. Принципът на действие се състои в това,че в тръбата се създава вакуум, който разбива образувалото се запушване.

Ако този начин се окаже несполучлив, то пременете към химичните препарати за отпушване на канали.
Според трудоемкостта този начин е най-лесен. Но трябва да се отчита, че в състава на всички химични препарати има химични елементи, които правят реакция с водата. За това бъдете бдителни и внимателни.
Не трябва да се наливат препаратите в пълна мивка, а направо в отвора на мивката или ваната, защото могат да повредят повърхността им.

При ползването на химични препарати за отпушване на канали трябва много внимателно да се прочете инструкцията към тях и да се спазва строго. Не подходящият препарат може да повреди както сифона, така и самата канализация.

Leave a Reply