Как да изберете и смените щранговете за отопление сами

Срокът за ползване на щранговете за отопление след дълга употреба се изчерпва. За да направите смяна на щрангове, следва да изясним какво представляват, как и защо се използват.

На пазара за строителни материали непрекъснато се появяват нови материали – много лесни за монтаж, устойчиви и надеждни. Как правилно да изберете и самостоятелно да направите смяна на щрангове за отопление?

Какво представлява отоплителния щранг? Отоплителен щранг – това е тръбопровод, който съединява елементите на системата и обезпечава нормално циркулиране на източника на топлина в отоплителните уреди. Щранговете са подаващи и връщащи топлоносителя.

Подаващите тръби разпределят топлоносителя в радиаторите, връщащите отвеждат останалата течност. При едно тръбните системи един тръбопровод изпълнява двете функции. Източникът на топлина може да се движи в две направления – от горе на долу и обратно.

При централизирано топлоснабдяване на главния щранг се поставят компенсатори. За незабавно спиране на отоплителната система има спирателни кранове.

Тръбите, използвани в системата за отопление, трябва да издържат на висока температура и сериозните промени на налягането. Тези изисквания съответстват на няколко вида материали: стомана, мед, металопластик, полипропилен. Всеки един от материалите има своите положителни и отрицателни качества.

Стоманата е трайна, понася висока температура, но е скъпа и бързо се износва, сложна е за монтиране. Медта е скъп метал, ползва се няколко десетилетия, отличава се с висока устойчивост към всякакви негативни въздействия.

Металните тръби все по-рядко се използват в отоплителните системи. Те се заменят от металопластик и полипропиленови.

Синтетичните материали са устойчиви на високи температури, налягане и корозия, отличават се с високи показатели за топлопроводимост, подходящи са за скрит монтаж. Полипропиленовите тръби са естетично издържани и са предпочитани за смяна на щрангове.

Отоплителните щрангове се разполат на външна страна. Ако стаята е на ъгъл, то щранга се поставя в ъгъла, за да се предпазят стените от влага и охлаждане. Щрангът се поставя едновременно с отоплителните уреди или след техния монтаж. Не трябва да се разполага в близост с лесно запалими материали. При температура на топлоносителя 105 градуса, разстоянието до такива материали трябва да е най-малко 10 сантиметра.

Как да направим смяната на щрангове сами? Преди всичко за съвременните системи за отопление се избират полипропиленови тръби. Най-напред трябва да се открие необходимия вентил. После се изчаква да се изтече водата и се отрязва стария щранг за да се сложи новата тръба.

Смяна на щранговете за отопление не представлява голяма трудност. Въпреки това по-добре е да се обърнете към фирма, предлагаща услугата смяна на щрангове, за да може специалист да ви свърши бързо и качествено монтажната дейност.

Leave a Reply