Действие на инсектицидите според химичния състав

Инсектицидите принадлежат към достатъчно разнообразна класификация на химическите вещества. Голяма част от тях са с контактно действие, други – със системно, а малка част проявяват фумигантно действие. Препаратите с еднакво активно вещество имат еднакъв механизъм на действие, за това е целесъобразна класификацията на инсектицидите да бъде преди всичко според химическия състав.

Инсектицидите на основата на фосфороорганичните съединения имат следните свойства, които осигуряват тяхната популярност: висока инсектицидна и акарицидна активност, широк спектър на действие, висока начална активност, относително бързо разграждане до нетоксичен продукт за растенията, бързо разграждане в почвата и водата, нисък разход на препарат за единица площ. При разграждането на ФОС в почвата активно участие имат микроорганизмите. Периодът на тяхното защитно действие за културите на открито е от 10 до 20 дни. Фосфороорганичните съединения предизвикват нервно-паралетични действия върху третираните неприятели и смъртен изход.

Инсектициди, производни на карбаминовата киселина – различните производни на карбаминовата киселина притежават инсектицидни, фунгицидни и хербицидни свойства.

Инсектицидни свойства притежават естерите на N-алкилкарбаминова киселина и някои други вещества. Тези препарати се характеризират с контактно действие, но някои имат и системно действие.

Препарати на основата на синтетични пиретроиди – пиретроидите са получили това наименование заради сходството им по химичен състав и механизъм на действие с природните пиретроиди, получени от рода Pyrethrum. Те са се появили на пазара през 1970 год. До това време пиретроидите заемали статуса на препарати със слабо инсектицидно действие и са се използвали основно за бора с насекомите по стайните цветя. От 1979 година в производството са въведени водещите сега пиретроидни съединения. Основните им свойства са: относителна фотостабилност; селективност; възможност за модифициране на всяка част на молекулата със запазване на активността; запазване на високия инсектициден ефект едновременно с минимална токсичност; възможност за създаване на ефективни фумиганти и почвени препарати; оптимизация на ефективността, позволяваща намаляване на замърсяването на околната среда. Перитроидите са с контактно-чревно действие, с висока начална биологична активност. Някои от тях проявяват и акарицидно действие. Използват се в ниски дози. Действат на нервната система на насекомите, предизвикват паралич и смърт.

В далечното минало под формата на настойка се използва тютюна като препарат за растителна защита.
Неоникотиноидите са химически вещества на база на никотина. Те имат силно токсично действие за насекомите и са опасни за пчелите и човека.

Leave a Reply