Котел на пелети: устройство, предимства, характеристики

Котел за пелетиКотлите на пелети, които се появяват на пазара за битово отопление, постепенно стават все по-популярни. За разлика от другите котли, работещи с твърди горива, те са икономични, максимално автоматизирани и екологични. При правилно боравене такъв котел може да работи повече от 20 години.

 

Устройството и принципът на работа на котела на пелети

Пелетите се нов тип гориво, които се произвеждат от дървопреработвателната промишленост без използване на лепилни свързващи вещества. Това осигурява максималната им екологичност.

Котела на пелети е стоманена или чугунена конструкция, състояща се от корпус, горелка, камина, топлообменник, резервоар за гориво и комин. Пелетите се зареждат в бункера под действието на теглото им, с помощта на шнек или комбинация от шнек и вакуумна помпа и се подават в пещта, където протича процесът на изгаряне с нагряване на топлоносителя.

 

Предимства и недостатъци на оборудването

Котлите на пелети стават все по-популярни благодарение на следните предимства:

Доставянето на пелети за горелката и температурата на охлаждащата течност се поддържат автоматично, за разлика от другите видове котли на твърдо гориво.

Доставянето и съхраняването на пелети е много по-лесно от всеки друг вид гориво и те са готови за употреба веднага.

Пелетите горят, оставяйки не много пепел, така че едно почистване на пепелния колектор на седмица ще бъде достатъчно.

 

Видове котли на пелети

Котлите на пелети на пазара се предлагат в няколко версии, всяка от които има свои предимства и недостатъци.

По вид гориво:

Котли, които работят само с пелети

Нуждаете се от надежден доставчик на пелети и дългосрочен договор за доставка, в противен случай котелът ще бъде безполезен. Ще трябва да помислите и за алтернативни възможности за доставка.

 

Условно комбинирани котли на пелети

Поради специалната форма на пещта, те позволяват използването на други видове гориво (дърва, брикети). Това обаче е опция в случай на спешност. Непрекъснатото функциониране на такива котли с други видове гориво е невъзможно.

 

Комбинирани котли на пелети

В комбинираните котли има няколко камери за горене, всяки от които е проектирана за своя вид гориво. Такива котли са по-тромави и по-скъпи.

 

Видове котли на пелети по вида на подаване на горивото:

Котелът за пелети е автоматичен.

Автоматизацията е неоспоримо предимство на котел на пелети. За да осигурите удобна температура в стаята, е важно да поканите квалифицирани специалисти, които да направят необходимите изчисления и да настроят оборудването.

Котелът е полуавтоматичен.

Захранването може да се настрои с ръчен регулатор, а след това подаването на гориво се поддържа автоматично. Най-удобният вариант с благоприятно съотношение цена и качество.

Котел с механично захранване с гориво.

При механичното подаване на гориво собственика  трябва непрекъснато да наблюдава котела на пелети сам.

 

По вида на горелките:

Факелни

Най-често срещани за домашна употреба. Нискоенергийни горелки за малки камери за горене, лесни и надеждни при работа, лесни за конфигуриране. Недостатъкът е посоката на пламъка, водеща до локално нагряване на стената на котела. Много чувствителни към качеството на пелетите.

 

Обемно изгаряне

По-мощни горелки, използвани предимно в промишлени котли. Въпреки това, при домашните котли те също са намерили приложение. Те могат да работят с пелети с не много добро качество.

Недостатъците – увеличение на общата маса на котела.

 

Каминни

Изгарянето се случва в контейнера, където пелетите падат. Такива горелки са най-безопасни и се характеризират с много тиха работа. Недостатъкът е по-малко опции за корекция. Също така са взискателни към качеството на пелетите.

 

Важно е да знаете

Когато работите с котела, може да се отделя дървесен прах. Неговото количество ще зависи не само от качеството на котела и горивото, но и от начина на работа на оборудването. С правилните настройки дървесният прах не причинява значителни неудобства.

 

 

Leave a Reply