Как да помогнем на пчелите у дома

Колко големи са пчелите? Те са трудолюбиви, някои ни дават вкусен мед и помагат да сложим храна в чиниите си. Всъщност Междуправителствената научно-политическа платформа за биоразнообразието и екосистемните услуги (IPBES) казва, че 235 – 577 милиарда долара глобално производство на храни всяка година зависи от пчелите и други опрашители . Не е малко, нали!

И така, ако сте толкова голям почитател на пчелите, колкото и ние, как можете да подадете ръка? Не е нужно да напускате работата си и да посвещавате живота си на проучванията на пчелите. Има много прости неща, които можете да направите, за да помогнете за развитието в собственото си населено място.

Ето вашия списък с „Полезно за пчелите“:

Засадете растения, богати на цветен прашец и нектар.

Подобно на нас, пчелите трябва да са сигурни, че получават здравословна, питателна диета. Ето защо е много полезно да избирате местни растения, които им предлагат голямо разнообразие от нектар и цветен прашец. Най-добре да изберете слънчеви места, ако можете – пчелите обичат да попиват тези лъчи! Например в САЩ съществува програмата Feed a Bee . Това е проект за засаждане на вкусен фураж (известен още като храна за насекоми) за пчели и други опрашители, в цялата страна.

Смесете го, за да запази цъфтежа.

За да поддържате храненето на пчелите през цялата година, засадете разнообразни растения, подходящи за пчелите, които цъфтят в различно време и не забравяйте да приспособите тези, които засаждате, за да отговарят на вашите местни условия на отглеждане, където и да сте.

Дайте им подслон.

Дивите пчели също се нуждаят от безопасно място за гнездене и подслон! (Но това не означава, че трябва да ги поканите на чай). Просто осигурете някои подходящи местообитания отвън – някои като кухи пространства, като бамбукови пръчици, дървени трупи с пробити дупки в тях, празни черупки на охлюви и т.н. Повечето диви пчели (всъщност около 80%) гнездят в почвата.

Сервирайте нещо малко за пиене.

Предложете им източник на прясна вода – малка вана за птици с няколко хвърлени камъка трябва да свърши работа. Ще ви трябват камъните, така че пчелите да имат платформа, на която да стоят (в края на краищата имат само малки крака).

Отговорност за развитието.

Някои хора използват продукти за растителна защита в градините си, включително инсектициди, за да предпазят цветята си от вредители. За да запазите пчелите, винаги прочитайте етикета на продукта и следвайте инструкциите за дозировката и приложението внимателно. Като цяло е най-добре да се прилагат препарати за растителна защита, когато не е ветровито, и в ранните сутрешни или вечерни часове, когато пчелите са по-малко активни.

Попълнихте ли целия списък? Поздравления, вие сте приятел на пчелите!

The following two tabs change content below.
Аналитик, имащ интереси в интернет маркетинга, психологията, търговията, seo и извличането на полезни данни от бази. Притежавам онлайн магазин за натурални хранителни добавки на компанията Аквасорс.