Алуминиеви радиатори за отопление

Нито едно помещение в което живеят хора е невъзможно без отопление. Преди години масово се използваха чугунени радиатори, които бяха обемисти и неудобни. Днес най-популярни и търсени са алуминиевите радиатори.

 

Алуминиевият радиатор е изработен чрез леене, поради което конструкцията на радиатора е еднокомпонентна, което елиминира възможността за изтичане. Някои компании, като италианците напр., разработват свои собствени методи за леене и състави на сплави, които повишават характеристиките на крайния продукт.

 

Предлаганите от водещи дистрибутори алуминиеви радиатори са изработени от сплави, характеризиращи се с висока топлопроводимост и устойчивост на корозия. Високата топлинна проводимост на алуминиевите радиатори е голямото им предимство – тяхната топлинна проводимост е по-висока от тeзи на чугунените, стоманените и биметалните радиатори 2-4 пъти, което прави възможно създаването на компактни радиатори с минимални загуби при пренос на топлина.

 

Предимствата на алуминиевите радиатори са тяхната лекота и висока топлопроводимост, които алуминият притежава. Ниската инерция на алуминиевите радиатори  позволява реагиране на промените в стайната температура. Инсталирането на автоматични системи за контрол на температурата на радиатора (термостатични вентили) позволява значително да се пести енергия. Температурните регулатори могат да се монтират на всички алуминиеви радиатори, поради което лесно можете да се регулира вътрешния климат, като се изберат най-удобните условия.

Предимство също на алуминиевите радиатори е малкото количество охлаждаща течност, което е особено важно за автономните отоплителни системи.

 

Широкия диапазон и работното налягане позволяват да се инсталират алуминиеви радиатори, както в затворени, така и в открити отоплителни системи. Висококачествените алуминиеви радиатори са предназначени за работното налягане 16 атмосфери а градските системи за отопление се тестват при налягане 10 атмосфери с работно налягане от 6 атмосфери при подготовката за отоплителния сезон.

 

При контакт с охлаждащата течност се отделя водород вътре в радиатора, поради което е необходимо да се вземат мерки, за да се осигури своевременно изваждане на въздуха от отоплителната система (например автоматичен вентилатор).

 

Към днешна дата има два типа секционни алуминиеви радиатори:  изработени чрез екструзия и чрез отливка. Екструзия означава, че секцията се състои от няколко части, които са свързани със специално лепило. Методът на леене при производството говори сам по себе си, че радиаторната секция е отлята като единична част. При първия метод на производство радиаторът може да има по-голямо работно налягане, но във втория е по-защитен от течове.

 

Цената на алуминиевите радиатори варира в зависимост от производителя и гаранциите за продуктите. Някои производители дават гаранция от 10 години, някои застраховат своите продукти, а тези които са по-уверени в качеството на своите радиатори правят и двете.

 

Предимства на алуминиевите радиатори: отличен дизайн, ниско тегло, висок топлообмен, ниска инерция, най-високата скорост на топлинна мощност, красив дизайн.

Leave a Reply