Изучаваме процеса отпушване на канали

Канализация има във всеки дом. Съвременният свят зависи от нея точно толкова, колкото от електроенергията. Ако не вярвате, опитайте месец без да я ползвате – преживяванията ще бъдат непредсказуеми, но изпълнени с отрицателни емоции.

Канализацията, както всички останали системи, се нуждае от постоянно обслужване. Даже повече от това – често се налага да се прави отпушване на каналите, защото по тръбите преминават много отпадъчни води замърсени с мазнини, хранителни и други отпадъци.

Всичко това се напластява във вътрешността на тръбите, а в резултат се запушват каналите.

Отпушване на каналите се налага понякога по-често и за това има няколко причини.

Голямо влияние оказва вида на тръбите – старите канализационни тръби са податливи на ръжда и това ускорява задържане на отпадъците и запушването им. Пластмасовите тръби, които сега се монтират, са с гладка вътрешна повърхност и това не позволява толкова бързо да се получат наслагвания и да се запушат тръбите.

Канализационната система преминава през цялото жилище или през апартамента и после излиза навън към септичната яма или канализационната мрежа.

Проблема е в това, че тази канализация е без налягане. Това е нормално, но потока от отпадъчни води не е постоянен. Те прекрасно се изтичат и на самотек.

Този момент оказва влияние върху появата на запушване на тръбите. Отпадъчните води по самотек излизат по тръбите, но тъй като в тръбите няма налягане, голяма част от тях, носещи мазнини, остатъци от миещи средства и други, постоянно се отлагат във вътрешността на тръбите. Това налага отпушване на каналите.

Сами по себе си отлаганията не са крайно опасни. Те се появяват дори във водопровода, който транспортира чистата вода, въпреки че има даже прилично налягане. Обаче отпушване на канали на водоснабдителната система почти не се налага да се прави. И всичко това е, защото по водопроводните тръби тече само чиста вода.

В канализацията се стичат много неща. От обикновените отпадъчни води от ваната до строителни отпадъци, остатъци от храна и т.н.

Отпушване на каналите се налага много често тогава, когато се използват не по предназначение.

Даже малкото количество неразтворен боклук лесно се съединява с лепкавите отлагания от мазнини в тръбите. Е, след това всичко върви по стандартната процедура.

Ще се наложи да се справите с почистване на тръбите, защото запушването се образува бързо. Отпадъкът просто ще затвори голяма част от тръбата.

Ето защо даже малки безобидни отпадъци не трябва да попадат в канализацията, тъй като в отговор ще получите голям проблем.

Leave a Reply