Ремонт на покриви: Скатни покриви

Едни от най-популярните типове покривни конструкции у нас са скатните покриви. И те обаче рано или късно се нуждаят от качествен ремонт на покриви, за да продължат да изпълняват както трябва своята основна функция, а именно да предпазват дома ни от неблагоприятни атмосферни влияния.

Какво представляват скатните покриви?

Скатните покриви са тези покривни конструкции, които са създадени под по-голям наклон. Най-често за скатни покривни конструкции се приемат всички с наклон по-голям от 10 градуса. Тези покриви са облицовани от външната страна с керемиди, а носещите елементи са изградени от дърво, стомана или стоманобетон.

Те често са предпочитани поради някои свои важни предимства, сред които:

  • Издържат тежки снеговалежи поради преразпределението на тежестта на снега
  • По-добре изолират вътрешния микроклимат от външната среда, като това важи, както за топлите, така и за студените месеци
  • Не позволяват събиране на вода и лесно протичане, което би довело до скорошна нужда от ремонт на покриви

Видовете скатни покриви са няколко в зависимост от броя скатове, които откриваме:

  • едноскатни
  • двускатни
  • многоскатни

Този вид конструкции са много често използвани при проектирането и изграждането на жилищни къщи или малки кооперации, което от своя страна провокира и повишеното търсене на услугите по ремонт и хидроизолация на скатни покриви, тъй като много хора ги предпочитат, а това предполага и повишени нужди от поддръжка.

Кога най-често се налага ремонт на скатни покриви?

Най-често нуждаещите се от ремонт на покриви потребители се сблъскват с няколко проблема, характерни за този тип покривни конструкции. Това са:

  • Нарушена цялост на покривната конструкция при падане на дърво или друго форсмажорно обстоятелство
  • Повредени керемиди, чиято подмяна трябва да бъде обезпечена в кратки срокове
  • Течове, провокирани най-често от амортизация, които изискват ремонт на скатни покриви, хидроизолация и подновяване на носещата конструкция

Скатните покриви определено са едно чудесно решение за вашия дом. За жалост обаче нищо не е вечно и макар да предлагат редица положителни предимства те подобно на всяко друго нещо се нуждаят от поддръжка и в случая от ремонт на покриви, за да продължат да ни служат ефективно още дълги години.

Leave a Reply