Редуцир вентил – приложение

Стабилно налягане на водата у дома – това е главното условие за безаварийната и продължителна работа на водопровода и отоплителната система. Тази стабилност може да се гарантира само от монтирания редуцир вентил. Вентила за налягането на водата се използва за предпазване от аварии на домакински уреди и В и К инсталации.

Редуцир вентила е предназначен за намаляване на налягането в системите за водоснабдяване и отопление, а също и за запазване на тръбите и различните устройства, свързани с водопровода, и позволява да се предотврати хидравличен удар и предпазва от повреда измервателните устройства.

Редуцир вентила обезпечава безаварийна работа на В и К инсталации, значително увеличава срока на експлоатация на всички елементи на системата за водоснабдяване и я защитава от нестабилното и повишено налягане.

Има два вида: с бутало и с мембрана. С помощта на редуцира с бутало на входа е максимално налягането, а така също се регулира налягането на изхода. При мембранния редуцир има голям диапазон за регулиране на налягането, а така също по време на използване на мембранния редуцир може да не се ползва разширителен съд, тъй като се регулират пиковете в налягането.

Основно редуцир вентил се монтира при битовите водопроводи. При избор на диаметъра на вентила е необходимо, преди всичко, да се ориентираме според разхода в домакинството.

Редуцирът за високо налягане на водата се използва за поддържане на постоянно налягане на изхода, а така също линията от прекъсване на захранването на изхода от входната линия.

Редуцир вентила намира приложение като технологично устройство в газовата, нефтодобивната, химическата промишлености и други отрасли.

Действието на редуцира се изразява в постоянно поддържане на стабилно налягане на газовите смеси и газта на изхода, при това запазва баланса между налягането на газта на мембранна и пружинна настройка.

Вентила за налягане на въздуха се прилага при пневматични линии и мрежи за намаляване на налягането на въздуха до определеното ниво, необходимо за стабилна работа на пневматичното оборудване. Така също някои редуцири могат да стабилизират налягането на изхода до нужното ниво, ако се е повишило при ползването. С други думи по време на повишаване на налягането повече от установеното, веднага се отваря клапан и през него излиза излишното налягане. Ето защо вентила може да изпълнява функцията на клапан.

Leave a Reply