Пелети – новите дърва с повишено топлоотдаване

Пелетите за огрев са „изобретени” повече от преди 60 години от немеца Рудоф Бунерман, живеещ в Америка.Той притежавал дъскорезница и не желаел да влага пари за рециклиране на отпадъците от производството. Така открил оригинално решение, което сега доведе до развитие на отрасъла за екологично чисти отоплителни материали – пелети.

Практически неизвестното до неотдавна понятие пелети за огрев сега се превърна в модерен термин, означаващ гранулирано отоплително средство, произведено от отпадъчна дървесина, орехови черупки, слама, торф и т.н.

В тази връзка на пазара стана популярно оборудването за производство им. Сега вече има високоефективни линии и технологии за осигуряване на това производство. Такова сертифицирано производство осигурява висококачествени гранулирани отоплителни материали.

За производството на пелети се използва дървесина, която не може да намери никакво друго приложение, т.е. отпадъчна. За качествено производство е необходима дървесина без кора.

Малките парчета дървесина преминават през сепаратор, където се отделят пясък, кал, шлака, гвоздеи ( тук се ползва магнита ) и други примеси.

По транспортна лента почистената дървесина се отправя в бункер с дробилка, където на изхода тя вече се е превърнала в малки стружки.

След това тези стружки се подават в сушилня, където суровината напълно изсъхва.

За превръщането на суровината в гранули се използва преса за гранулиране. В нея под въздействието на пара с висока температура и интензивно смесване суровината от вид на изсушено дървесно „брашно” се превръща в тесто. Получената маса отново се подсушава и се подава на матрицата, където под високо налягане от брашното се получават гранули.

Получените дървени гранули имат значително по-голяма плътност от плътността на дървесината, от която са направени. Това се обяснява с процесите на слепване на материала, протичащи при получаването на гранулите. Слепването се получава благодарение на съдържащия се лигнин в дървесината.

Лигнинът влиза в състава на клетките на дърветата. В процеса на разрушаване на клетките при механичната обработка и следващите нагрявания на дървесината лигнинът се отделя. При високата температура се топи и образува своеобразно естествено лепило, което в процеса на пресоването надеждно слепва дървесните стружки в гранули.

След изваждане от матрицата гранулите се оставят да изстинат и после се пълнят в чували.
За организиране на рентабилно производство на пелети е необходимо голямо количество дървесина и линия за производство с голям капацитет.

Но,както се казва, няма невъзможни неща. Необходимо е да се помисли, прочете и направи!

Leave a Reply