Обслужване и почистване на септични ями

Локалната канализация в крайградските домове се нуждае от редовно обслужване. Почистване на септичните ями трябва да се прави периодично, както и обновяване на филтрационните кладенци и полетата за складиране на изпомпената утайка от резервоарите.

Съществуват специални средства, използвани за профилактика и почистване на септични ями. Това са химически и биологични препарати.

Специалният състав ускорява процеса на разлагане на отпадъците, премахва неприятните миризми и позволява дълго да се поддържа работното състояние на канализационната система.

Биологичните средства съдържат живи бактерии, които разлагат органичните утайки в ямата. Предимствата на тяхното ползване са:
– безопасност за околната среда;
– безопасност за материала на тръбопровода и резервоара на септичната яма;
– редовното ползване подобрява качеството на почистване на септичните ями, както и скоростта;
– натрупаната на дъното утайка ефективно се разгражда;
– премахват неприятната миризма.

Ако през цялото време се използват биологични препарати за почистване на септичните ями, то по-малко ще се налага да се изпомпва утайката. Това може да го направите сами или да потърсите съответната фирма с необходимото оборудване за да ви извърши изпомпването.

Средствата с живи бактерии превръщат фекалиите и другите органични отпадъци в безопасна течност. Общият обем на утайката намалява.

Особености при прилагането на биологичните препарати:
– Бактериите не са в състояние да преработват неорганични вещества, както и строителни отпадъци, пластмаса.
– Живите микроорганизми са чувствителни към химическите препарати. За това при ползването им не се препоръча използването на почистващи химични препарати, както и да се изхвърлят в канализацията лекарства.
– За дейността на бактериите е нужна положителна температура от пет до тридесет градуса.
– Трябва внимателно да се чете инструкцията за ползването на биологичните препарати, защото за някои видове е необходимо само да се добавят в канализацията, а за други – да се разтворят във вода.
– Действието на бактериално-ферментните препарати започва след два часа. Неприятната миризма се премахва от един до четири часа.

Живи бактерии – ефективен начин за почистване на септични ями. Но с канализацията ще трябва да бъдете внимателни. Редица фактори намаляват жизнеспособността на микроорганизмите. А в някои случаи бактериите може и да загинат.

Обстоятелствата, намаляващи ефективността на биопрепаратите са:
– Дългата пауза в работата на ямата. Вече двуседмичен престой води до гибел на бактериите.
– Попадането в канализацията на хлорирани миещи средства, прах за пране с антибактериални добавки.
– Изливането в канализацията на филтрирана вода. В някои филтри за почистване има манган. Този елемент влияе пагубно върху дейността на бактериите.
– Изхвърлянето в канализацията на медицински препарати, особено антибактериалните.

Leave a Reply