Маска за коса с яйце

Косата е един от безспорните символи на женствеността и всяка дама полага неимоверни усилия да я запази здрава, жизнена и красива. Още от деца малките момиченца са запомнили как майките им забъркват някакви „отвари“ и ги нанасят на главите си. Маските за коса са били и ще продължават да бъдат един от задължителните ритуали за разкрасяване на всяка жена.

Днес тук ще ви представим една много лесна за изпълнение маска, а съставките й са съвсем достъпни и се откриват във всяка една кухня.

Маска за коса с яйце

Този тип маска е подходяща за жени, които страдат от косопад (особено сезонен), изтъняване и накъсване на косъма. Препоръчва се и за боядисана и силно третирана коса, която е с явни признаци на изтощение и липса на блясък.

Използвайки яйчената маска в продължение само на месец, вие сами ще откриете огромната промяна в състоянието на косата си. Яйцата съдържат протеини (високо качествени), които достигат и подхранват фоликула. По този начин се заздравява корена на косъма и се стимулира неговия растеж.

Калият е минералът, който отговаря за възстановяването на изтощената коса, а естественият блясък се възвръща благодарение на мастните киселини, който се съдържат в яйцето. Витамин А спомага за намаляване на накъсванията по цялата дължина на косъма, а витамин В12 дава мощен тласък на растежа. В комбинация с тях витамин D възпрепятства загубата на коса.

В допълнение към горе изброените е и калцият, който заздравява косъма и има много важна роля в усвояването на витамин D и така индиректно намалява косопада.

Съставки на маската за коса:

–              1 яйце

Имайте предвид, че според типа на вашата коса се използва различна част от яйцето. За мазна коса се употребява само белтъка, за суха – жълтък, а за нормална цялото яйце.

–              Прясно мляко 150мл

–              Сок от половин лимон

–              Зехтин 2 супени лъжици

Приготвяне:

Дължината на косата също има значение при приготвянето на тази маска за коса. За къса ще ви свърши работа едно яйце, за дълга е добре да използвате две (два белтъка, два жълтъка или цели според типа й).

Отделете от яйцето частта, която ви е необходима и я поставете в купа. Изберете порцеланова или стъклена. Металните не са за предпочитане. Към него добавете млякото и зехтина. Разбъркайте добре, докато се смесят всички съставки. След това прибавете и сока от лимон и отново разбъркайте сместа.

Така приготвената маска нанесете на суха коса. Посоката е от скалпа към краищата. Масажирайте добре, докато не се уверите, че сте разнесли навсякъде по косата. За още по-голям ефект е необходимо да затоплите главата. Това става от само себе си, като сложите найлонова шапчица.

Оставете маската за коса да подейства за минимум 20 минути. Ако раз помагате с по малко време накрая просто включете сешоара и за около 2 минути затоплете косата.

Отмийте с хладка вода, докато водата не се избистри и чак тогава нанесете шампоан. Може да използвате тази домашна маска за коса един път в седмицата в продължение на един месец. След това намалете на два пъти или дори и на един. Тя ще ви е найлон достатъчна да поддържате витална, бляскава и красива коса.

Leave a Reply