Колко важно всъщност е поставянето на улуци на покрива?

Ако не сте запознати с ремонта на покриви и ако не сте в този бизнес, то най-вероятно нямате ни най-малка представа колко са важни улуците за една къща. Според специализирани фирми като Валфорс, една къща няма как да бъде напълно хидроизолирана и напълно защитена от дъждовната вода ако въпросът с улуците и тяхната ефективност не бъде решен. Подробна информация за смяната на улуци можете да намерите на сайта http://valforce.eu/.

За да добиете най-точна представа колко важни са отводнителните системи за един покрив, бих искал да направя сравнение на вашия дом с един жив организъм. Както човек има нужда да пие вода за да бъде в оптимално здраве, така сградата има нужда да се избави от всичката възможна вода и влага за да бъде в оптимално състояние, тоест точно обратно на човека.

Според водещи специалисти в областта на покривната хидроизолация, колкото и добре да ремонтираш един покрив, няма да постигнеш голям успех ако не осигуриш на дъждовната вода максимално бърз и удобен път за да напусне пределите на покрива.

Причината е в това, че водата има свойството да прониква почти на всякъде и на практика е много трудно да се спре, освен ако преди това не и се даде добра възможност да се оттече максимално бързо и да се задържи на едно място за възможно най-кратко време. Именно това е ролята на покривните отводнителни системи – да ви избавят от водата толкова бързо, че да няма възможност тя да се превърне в проблем.

Добрата новина е, че след като един път са поставени нови улуци, не е необходимо да ангажирате специалисти и да харчите пари за тяхното почистване. Повечето улуци могат да бъдат почистени и от самите вас. Просто е важно да правите това често и гледайте да почиствате поне 2 пъти в годината. Препоръчително е първият път да е през пролетта, защото така ще премахнете натрупаната през зимните месеци мръсотия и ще отворите пътя на водата за летните дъждове, които са по-интензивни и силни. Вторият път е добре да почиствате в края на есента, защото обикновено в един улук се натрупват доста сухи клонки и опадали листа, които създават проблем пред нормалното оттичане на водата от зимните дъждове и топящи се снегове.

Важно в случая е да не се опитвате да подменяте улуците сами. Колкото и да имате самочувствието, че можете да се справите без проблем с това, трябва да знаете, че работата изисква прецизност и внимание, което само един опитен професионалист може да отдели. За разлика от почистването, самата подмяна е по-деликатен въпрос и изисква да се намеси експерт в областта, който има повече рутина и знания.

 

Leave a Reply