Коли под наем – бизнес-план

Коли под наем като бизнес с добри доходи може да се развие само в този случай, когато се отчитат всички участници на пазара за автомобили под наем, а така също да се изяснят особеностите на услугите, които предлагат.

Фирмите в тази сфера могат да се разделят на следните основни групи:
– такива, които притежават коли от световните лидери и мащабен автопарк;
– фирми с автопарк от най-малко 50 автомобила;
– малки фирми, притежаващи автопарк с не повече от 20 броя;
– фирми, които предлагат ретро автомобили и ексклузивни марки за организиране на различни тържества, сватби, фестивали и други.

Бизнесът коли под наем изисква значителни разходи. Така, предприемачът трябва да има минимум десет транспортни средства, които да предлага под наем. Добър вариант за хората, които нямат възможност да закупят автомобили със собствени средства, е да ги вземат на лизинг, заплащайки на първия етап до 30 % от общата стойност.

Трябва да отбележим, че значителни разходи трябват за застраховка КАСКО за всеки автомобил, а така също и наем за помещения, където да се разположат автомобилите и такива за офис.

Да се вложат средства за реклама е много важно. Добрата реклама ще помогне да се намерят потенциални клиенти, защото бизнесът коли под наем е сравнително нов.

Някои хора могат постоянно да карат коли под наем, а други само се опитват да спестят пари със собствения си автомобил, даже и не си помислят да използват нает.

Въпреки високите инвестиции, рентабилността на този бизнес е висока – по статистически данни възвращаемостта на разходите е за около 1-2 години. Следва да отбележим, че за ефективното развитие на бизнеса е необходимо щателно планиране.

За оптимално предоставяне на услугите в дадена сфера, нужно е да се знае кой най-често ги ползва. Трябва да кажем, че наемането на автомобил за ден е достатъчно скъпо. Значи, клиенти на компаниите за предоставяне на коли под наем, трябва да бъдат хора с достатъчни доходи. Но, като правило, те имат собствен автомобил, и то понякога не един.

Защо тези хора въпреки това ползват подобна услуга? Най-често клиенти на автопарка се явяват точно те, които имат собствен автомобил, но по редица причини не е възможно да го ползват.

Клиентите все още не са свикнали да наемат автомобил когато са в чужд град и поради тази причина те са основно местни жители. Около 20 % са лица, решили да наемат автомобил за развлечение и пътишествие.

Leave a Reply