Кое е водещото при избора на фризьорски ножици

Професионалните фризьори са истински факири със своите ножици. Те разполагат с богат набор от фризьорски ножици, за да покрият изискванията към отделните подстрижи. За тях не е проблем да се ориентират какво точно им е необходимо и кое е водещо при избора им, но за по-начинаещите сме изготвили списък с насоки, които да улеснят избора им.

  1. Размерът има значение – Можете да намерите фризьорски ножици с различни размери. Необходимо е да подберете този, който ще ви е най-удобен. Излишно е да инвестирате във фризьорска ножица, която ще употребявате рядко.

Не преведе грешката да включвате опората към дължината на ножицата. Тя се измерва от върха на острието до края на по-дългата дупка за пръста.

Трик – подходящият размер за вас може да се определи, като поставите ножицата върху дланта си. Дупката за пръста трябва да е в основата на палеца, а върха да съвпада с този на средния ви пръст.

  1. Обърнете внимание на материала, от който са направени и вида острие на ножицата. Тези принадлежности се употребяват най-малко 2-3 години и те трябва да са издържливи и сигурни.

Видовете остриета можем да разделим на две – изпъкнали и скосени. И двете имат своите предимства и трябва да се запознаете внимателно с тях, за да подберете правилното за вас и уменията ви.

  1. Имайте предвид, че фризьорските ножици се използват непрестанно и по цял ден, за това трябва да сте сигурни, че са ви удобни. Комфортът при тях е много необходим, за да избегнете измарянето на ръката.

Съществуват няколко вида дръжки, които да съответстват на различния стил на подстригване и разбира се на формата на ръката – симетрични, несиметрични, дръжка „щъркел“. Вие трябва да сте наясно коя ви е най-удобна за работа, за да си осигурите максимален комфорт при употребата й.

  1. Насочете се към фризьорски ножици с опора. Това се отнася за тези от вас, които главно използват ножици в салона си. Опората за пръста значително ще намали напрежението в ръката ви и ще улесни работата ви.
  2. Независимо то избора ви на фризьорски ножици трябва да знаете и как да ги поддържате. Няма фиксиран период за заточването им. Това зависи изцяло от интензивността на употребата им.

Всеки ден трябва да ги почиствате старателно. Смазвайте ги редовно, като използвате специално предназначено за целта масло, а не това за машинките за подстригване.

  1. Накрая, ако за първи път си купувате фризьорски ножици, не се впускайте към най-скъпите. Сами ще установите, че съвсем скоро ще са ви необходими нови, които да отговарят на усъвършенстваните ви умения.

 

Leave a Reply