Канализация и отпушване на канали в къща

Да направим малко сравнение на канализацията в многоетажна сграда и частна къща.
Канализационната система в апартамента се състои от няколко тръби. Ваната и тоалетната, като правило, се разполагат в съседство. Кухнята също е съвсем на близо, а често и на една линия.

Кухнята, ваната, даже и тоалетната се съединяват с обща тръба. В старите постройки канализационния щранг се разполага в тоалетната.

Конструкцията на тръбопровода е много опростена, а дължината е само няколко метра. Една тръба идва от кухнята, друга от банята, третата – от тоалетната. Всички те се събират на едно място и се отвеждат към щранга.

Отпушването на каналите в апартамента е много по-лесно. Наличният обратен клапан в тръбата на входа на апартамента спасява от всякакви неприятности.

Канализационните тръби в частната къща са с голяма дължина. Там разположението на баня, кухня и тоалетна е на различни места в къщата, както и на различни етажи – всеки сам за себе си. Това налага да се спазват всички изисквания при изграждане на канализацията за да не се налага отпушване на канали в голям мащаб.

При поява на запушване с близко до сифоните разположение могат да се приложат някои от доказали ефективността си начини за отпушване на канали.

За почистване на тръбите може да се използват различни химически препарати, вакуум помпа, гореща вода.

Ако все пак не се постигне желания ефект, може да се премине към механично отпушване на канали. В действителност, в частната къща механичното въздействие на запушването може да се счита за действително ефективно.

Химията и подръчните средства са също добри, но само ако запушването има малък обем и се намира в непосредствена близост до отворите на сифоните – т.е. към него има относително лесен достъп.

Механичният начин се състои в използването на специален тел за отпушване на канали. В зависимост от дължината му, с него могат да бъдат отстранени запушвания, разположени на десетки метри по тръбата.

Конструкцията и принципът на действие на спираловидния тел са изключително опростени. Той се състои от стоманена пружина и различни накрайници. Накрайникът се разполага в края на тела и се избира съобразно вида на запушването. За обикновени запушвания се използва накрайник кука.

Спираловидният тел се вкарва в канализацията през отвора на мивката или ваната, предвижва се напред по тръбата до предполагаемото запушване. После се извършват възвратно-постъпателни движения, докато запушването се отстрани.

Leave a Reply