Какво представлява стрийминг медията?

Ако една снимка е равна на хиляда думи, то движеща се снимка се равнява на един милион. Но как да се вмести цялата тази информация в един телефон? Проблемът е, че няколко медни проводници – основната технология, която стои зад телефонните линии по домовете ни – обикновено не могат да пренасят информацията достатъчно бързо, за да доставят неща като радио и телевизия в домовете ни. Ако някога сте гледали как факс апарат изпраща или получава отпечатани документи с постепенна бавна скорост, ще съобразите, че телефонните линии не са в състояние да пренасят нещо различно от гласа на човека (единствената работа, за която са били предназначени).

Сравнение на даунлоудване и стрийминг
Преди да продължим, трябва да научим повече за начина, по който функционира интернет.
Данните (компютризираната информация) се движат ефективно в интернет, като се разбиват на малки битове, известни като пакети. Всеки пакет е адресиран независимо и пътува отделно, като различните пакети могат да пътуват по няколко различни маршрути. Представете си, че искате да изпратите наистина обемист учебник на приятел в друга държава. И вместо да пратите цялата книга, я разкъсвате на отделни страници, поставяте ги в отделни пликове с отделен печат и адрес и пращате всички тези пликове един след друг. Вашият приятел може да ги получава един след друг в малък интервал от време, в погрешен ред, но ще е в състояние да ги обедини отново в книга. Защо е нужно да се изпраща книгата толкова странно? Оказва се, че интернет работи най-добре по този начин, като всичко се разделя на малки парчета с близки размери.

Стрийминг медиите – които ни доставят музика и видеоклипове – могат да изглеждат по-развити в сравнение с технологиите, които хората са имали преди няколко години, но все още са относително примитивни. Изтеглената аудио и видео информация трябва да бъде компресирана драстично (значително да се намали нейното качество, за да бъдат малки файловете), така че да се изтеглят в разумен срок. Повечето стрийминг видеоклипове са все още доста малки и “пикселирани” (пълни с квадратни блокове), когато се възпроизвеждат като видео файлове. Това е така, защото дори най-добрите широколентови връзки днес не са достатъчно бързи, за да преобразуват огромното количество информация в телевизионна картина върху цял екран с висока разделителна способност. В рамките на няколко години – когато широколентовите връзки станат многократно по-бързи – ще стане възможно онлайн предаване на видео с изключително добро качество в мрежата. Тогава наистина ще настъпи ерата на информация по заявка!

Leave a Reply