Какви условия ни предлагат рент а кар фирмите при наем на автомобил?

Различните рент а кар компании, опериращи на територията на столицата и в големите градове на страната предлагат на своите интернет страници текст, съдържащ общите условия по арендата. Разликите при повечето компании са малки и касаят по-скоро конкретни услуги, отколкото условията, които се поставят на клиентите.
Повечето фирми, отдаващи коли под наем предлагат сходни условия и поставят еднакви изисквания към своите клиенти. Ето най-важните от тях:
Изискване към лицето, наемащо автомобил
Изискванията към наемателя са почти винаги поставени на първо място на страницата с общите условия. Рент а кар фирмите държат да поверят скъпите си автомобили в ръцете на надеждни водачи, затова условията са винаги: водачът да има валидно свидетелство за управление на МПС, което да посочва, че лицето има право да управлява автомобил от определен клас. Някои рент а кар фирми предлагат наем на товарни автомобили, за които е нужно свидетелство за конкретната категория в шофьорската книжка на наемателя.
Възрастта на водача също е от значение за фирмите, отдаващи коли под наем, като при голяма част от компаниите, клиентите на възраст под 23 години трябва да заплатят такса ‘’млад шофьор’’, която варира в рамките на 5-10 евро на ден, а също и двоен депозит. Младите водачи са считани за рискови клиенти, не само поради оскъдния си опит, но и поради безразсъдството, с което са известни.
Валидна кредитна карта, с която да се извърши плащане на депозит или на цялата сума по наема
Всеки ползвател на рент а кар услуги трябва да предостави данни за валидна кредитна карта, издадена на негово име. Тя се изисква, не само заради заплащане на депозита, но и като гаранция, че всички допълнително начислени такси ще бъдат коректно погасени. Плащане в брой не се допуска, без наемателя да е оставил данни за валиден документ за разплащане.
Срок на наема
Дори автомобилът да ви бъде необходим само за няколко часа, най-краткия наемен период е 24 часа. Таксуването се определя на база брой дни, а не почасово, като периодът, през който ще ползвате возилото е неограничен. Всъщност, ценнобразуването при рент а кар услугите стимулира дългото ползване на автомобилите. Колкото по-дълъг е наемният период – толкова по-ниска може да се окаже дневната такса.
Закъснения при връщане на автомобила
Нито една рент а кар фирма не толерира закъсненията както при вземане, така и при връщане на наетия автомобил. Закъсненията винаги се облагат с допълнителни такси, като забавяне до 1 час може да се приеме за неизбежно и да не се таксува допълнително, но забавяне от 4 часа ще ви коства половин дневна такса, над 4 часа – цяла 24 часова такса, а закъснение, надвишаващо 8 часа ще ви бъде таксувано, като тридневен наемен период.
Такси и застраховки
Всички рент а кар компании са длъжни да предоставят автомобили с платени задължителни застраховки и пътни такси за територията на цялата страна. По желание, клиентът може да заплати за допълнително добавяне на някои видове застраховки, покриващи кражба на автомобила или щети върху отделни части от него.

Leave a Reply