И още нещо за отпушване на канали

Опитали сте да отстраните запушванията по канализацията с разни помощни средства, но няма резултат. Не са се справили ръчната вакуум помпа, химическите средства за отпушване на канали и тогава идва ред на специалното оборудване. Едва ли имате в къщи спирална почистваща машина, а именно тя се справя най-добре с отпушването на каналите.

Ясно е, че трябва да използвате нейния ръчен аналог – дълга стоманена спирала, единият край на която е оборудван за удобство с дръжка. Вкарайте противоположния край в отвора на сифона и бавно завъртайте спиралата, като я хванете за дръжката. Изисква се много търпение и усилия. Ако замърсяването не е много масивно, спиралата трябва да го открие и да се завърти в него, и като краен резултат ще го разруши. Да, този процес е доста труден, но почистването по този начин при домашни условия е най-ефективния метод.

И така, прилагайки разни начини и средства, вие сте достигнали желания резултат – отпушването на каналите е завършено и канализацията е почистена. Когато неприятности от този род често се случват, то трябва да се открие причината за тях. Като вариант вашата канализация има много извивки на тръбите. Тогава вече без помощта на специалист водопроводчик няма да се оправите.

За по-сложните случаи на запушване на канализацията има високотехнологични методи, които се предлагат от фирмите за почистване на септични ями и отпушване на канали. Може да заявите отпушване на канали и профилактика на цялата система в специализираната фирма.

Периодичното почистване на канализационните тръби е необходимо, тъй като образувания по тръбите налеп от мазнини е отлична хранителна среда за бактериите. Това е и причина за появата на неприятния мирис и бавното стичане на отпадните води.

Професионалното почистване на канализационните тръби винаги започва с обследване на цялата система. Това дава възможност да се оцени степента на замърсяване на канализацията, да се разкрият най-сложните участъци и да се приложат най-подходящите методи за почистване.

Ето няколко от тях:
1. Термичен метод – най-ефективния метод, при който почистването на канализацията се прави с помощта на високата температура. В системата на канализацията се подава гореща вода под налягане.

2. Химически метод – има същия принцип както почистването с помощта на битовата химия. Професионалния метод включва използването на много силни химически средства.

3. Хидродинамичен метод – Прилага се за почистване на външната канализационна мрежа и се състои в почистване на тръбите с вода под голямо налягане.

Според вида на канализационните тръби се прилага и съответния метод.

Leave a Reply