Да направим смяна на щрангове сами

Непрекъснатите течове и запушвания принуждават собственика да започне смяна на щрангове и тръби.Това обикновено се съчетава с основния ремонт на жилището.

В старите сгради проблема с отоплителна, канализационна системи и водоснабдяването стои пред всички собственици. Старите чугунени тръби са ползвани достатъчно много и вече са износени. Все по-често се появява запушване, влошава се качеството както на топлата вода, така и на студената. Всичко това налага смяна на щранговете.

Не винаги в една жилищна сграда собствениците се организират за едновременна смяна на щранговете на всяка от системите. Трябва да отбележим, че общата смяна е не само по-ефективна, но и по-евтина.

Едноличната смяна на канализационните тръби, например, е много по-трудно и по-скъпо. Ако вече сте взели решение да работите самостоятелно, то ще ви се налага да преговаряте със съседите, живеещи над и под вас. Отначало ще разговаряте за работата, а после за проверка на системата след смяната на тръбите.

Работата по смяната на канализационните тръби, както и на всички други, започва с демонтаж на старите. Всичко започва от щранга. Тръбата се режи примерно на около 10 см от тавана и на около 60 см от пода. Не трябва да се премахва щранга на веднъж – да се режи на участъци и останалата част се премахва с чук.

Като се има предвид, че това са тежки тръби, работата изисква двама човека. Така организацията по отстраняването на щранга е по-лесна.

Всичко това се прави много внимателно. Старата тръба, която остава, трябва да не се повреди, за да може да се свърже добре с новата пластмасова тръба.

При завършване на демонтажа местата за съединяване на старата и нова канализация се почистват много добре.

Монтирането на новата канализация изисква много отговорно изпълнение. Трябва да се внимава със свързването на тръбите – съединенията се правят по посока на движението на отпадъчните води. В противен случай ще се създадат условия за задържане на отпадъци и запушвания.

Монтажът при смяната на щрангове и тръби започва от долу на горе. Ако пластмасовата тръба не е достатъчно уплътнена в старата, налага се да се ползва силиконов уплътнител.

Работата по монтажа започва от щранга. Монтират се и останалите тръби от системата и се укрепват.

След приключване работата по смяната на щранговете и канализацията задължително се прави проверка на системата. Ако няма теч, работата е свършена успешно.

Leave a Reply