Често задавани въпроси за акумулаторите

akumulatoriАкумулатора е част от устройството на нашия автомобил, благодарение на която ние можем да запалим колата си, да използваме различни светлини и като цяло се осигурява необходимата енергия за различните ел. консуматори в превозното ни средство. Както всяко друго устройство, така и това изисква определена поддръжка, периодични прегледи, както и нужда от ремонт при евентуални повреди. В тази статия с помощта на специалистите от 100ampera.com ще дадем отговор на най-често задаваните въпроси, свързани с акумулатора на една кола.

Кога се налага да заредим акумулаторната батерия със зарядно устройство?

Когато не използваме нашия автомобил дълго време, акумулатора му се разрежда. Причина е, че въпреки състоянието на покой на колата ни, в нея съществува минимална консумация на енергия от различни вградени консуматори. Един разреден акумулатор е неефективен и има висока точка на замръзване. Интересен факт е, че дори когато акумулатора не е свързан към нашата кола, той се саморазрежда.

Как да заредим своя акумулатор?

Голямо значение за продължителността на живот и ефективността на един акумулатор има зарядното устройство, което използваме. Ако сме решили да зареждаме своя акумулатор в домашни условия поемаме риск от използването на евтино и неефикасно зарядно. На пазара съществуват такива, които съдържат в себе си единствено ел. трансформатор и изправител – те не могат да контролират процеса на зареждане. Едно презареждане или недозареждане са еднакво пагубни за живота на вашия акумулатор. Именно това е причината да ви съветваме да използвате само специализирани за тази цел сервизи.

Как да удължим живота на акумулатора?

От това как експлоатираме и натоварваме нашия акумулатор зависи и продължителността на неговия живот. Важно е да го поддържаме чист (корпуса му), клемите да бъдат винаги намазани прецизно с грес или технически вазелин. Акумулатора трябва да бъде стабилно закрепен, защото всички допълнителни вибрации влошават неговата работа. Той зависи силно от зарядната система на нашия автомобил. Важно е да не оставяме разреден автомобил дълго време, особено ако температурата на околната среда е минусова.

Защо акумулатора ни не се зарежда?

Ако сме го оставили да престои дълго време разреден, можем да допуснем че в него са се случили необратими процеси на сулфатизация. За това е важно да зареждате акумулатора възможно най-бързо, когато това е наложително.

Leave a Reply