Кога идва моментът за смяна на дограма?

В случай, че усещате как сметките за ток се увеличават, а прозорците вкъщи правят конденз, то явно имате проблем със старата дограма. В миналото имаше практика хората да слагат дървени дограми в апартаментите си като изборът им беше доста ограничен. Старата дървения обаче не дава добри резултати и ето, че най-сетне трябва да потърсите друго решение.

За почитателите на дървения материал в момента се предлагат изключителни профили с високи показатели и страхотен дизайн. Разбира се, дървената дограма е най-скъпият вариант пред вас, така че първо проверете останалите видове профили, преди да инвестирате средства.

Дървената дограма е добра, но се поддържа доста трудно. Тя изисква да я боядисвате и/или лакирате периодично, което е свързано с разход на време и пари. За да избягате от тези задължения можете да се насочите към алуминиева или ПВЦ дограма, тъй като те се поддържат доста по-лесно и не е нужно да харчите пари за допълнителни материали.

Алуминиевата дограма от студената серия с непрекъснат термомост, не се препоръчва за домакинствата поради честата поява на конденз. Студените профили са пригодени за места, където няма силна нужда от топлоизолация, а се търси по-скоро естетически издържаната визия. Това могат да бъдат заводи, фабрики, цехове и други индустриални обекти.

Топлата серия алуминиеви профили с прекъснат термомост е по-добрия вариант за дома или офиса, защото появата на конденз е ограничена. Тези профили са много красиви и можете да ги получите в най-различни разцветки. Те имат впечатляваща издръжливост и могат да останат невредими над 25 години, което ги прави много добро решение за апартаменти и къщи.

Не на последно място слагаме ПВЦ дограмата, тъй като тя е масово разпространена в наши дни. Много голям брой потребители залагат именно на пластмасовите профили, понеже те са функционални, красиви и икономични. Дограмата от поливинилхлорид е един от най-евтините варианти, но това не означава, че не е качествена, а самият материал е опростен.

Потребителите могат да сложат всякакви видове стъклопакети на ПВЦ дограмата, за да увеличат нейните топло и шумоизолационни характеристики. Големите производители дават над 20 години гаранция за профилите си, като това е само фиксиран срок, а самите прозорци могат да издържат много по-дълго време, без да загубят визията и качествата си.

В обобщение

Ако дошло времето да смените дограмата вземете предвид написаното до момента. По този начин ще си направите сметката кой е най-удачният вариант за вас и близките ви хора. При всички положения ще почувствате една положителна промяна, от която да останете доволни.

Leave a Reply