Зидане на тераси – особености

Много от терасите на старите жилищни кооперации се използваха като склад за ненужни вещи. Сега хората се стараят да използват всяко пространство, което е тяхна собственост. Това е причина да се обръща сериозно внимание на тераси и балкони. Макар и малка площ, но с малко труд и средства може да се превърне в приятно място за сутрешно кафе или за вечерна раздумка.

С качествено зидане на терасите и остъкляване те могат да се присъединят към площта на някоя от стаите или да се оформи самостоятелна кухня.

При зидане на терасите е необходимо да се обърне внимание на въпроса ще издържи ли плочата на терасата следващото натоварване, свързано с нейната нова функция. За старите сгради трябва да се обърне внимание за пукнатини по плочата, корозия на арматура, а при новите сгради е необходимо да се следи за небрежността и безотговорността на строителите. Не са малко случаите на паднали тераси в нови жилищни сгради.

Преди да се започне зидане на тераси, е необходимо да се прецени текущото състояние. Много често те не отговарят на изискванията за безопасност.

Ремонтът на терасата трябва да започне веднага, ако се забележат празнини между нея и фасадата, пукнатини в самата нея или корозия по арматурата. Докато се взема решение за усвояването на терасата, не трябва да се забравя и за общия вид на фасадата и да се подходи внимателно и отговорно.

Признаците за ремонт на терасата или балкона са много – в плочата се появят пукнатини, вижда се арматурата, образува се пукнатина между плочата и стената, част от стената или балкона се руши. Всичко това налага да се започне веднага ремонт и зидане на тераси и да се предотврати опасността.

Да се направи и оценка до колко старите тераси могат да издържат натоварване с остъкляване, за да може да се ползват като жилищна площ. При нужда терасата се укрепва и подсилва. Съвременните строителни материали осигуряват всичко необходимо за качествено усвояване на терасите.

Зидане на тераси може да сее направи с използване на най-различни материали – тули, тухли YTONG и други. Тухли YTONG се отличават с добра топлоизолация, трайност и това ги прави предпочитани при зидане.

Leave a Reply