Защо са нужни акустични панели

Материалите за изменение звученето на речта и другите звуци са станали необходими на хората наскоро по историческо измерение на времето. Необходимостта от качествен и разбираем звук за артистите била осъзната при влиянието на сградата, в която се помещава театъра. После се появили големи обществени сгради, където използването на звукоизолиращи материали станало от първа необходимост.
Спортни съоръжения, кинотеатри, летища, басейни и конферентни зали – нито една от тези сгради не може без да се планират акустичните параметри.

Със създаване на добър акустичен климат в офиса са се заели и бизнесмените, особено когато навлизат помещенията с високи тавани. На пръв поглед шумът на работещите в офиса не е висок. Акустичните закони няма как да се скрият – отразен от твърдите повърхности на стените, преградите и таваните, шумът от офиса се преобразува в едва възприемани звукови трептения. Макар и не високи, тези трептения влияят негативно на психиката и затрудняват общуването. Основното е, че в офиса възниква напрежение при говорене и слушане, раздразнителност. Всичко това влияе негативно на качеството на работата, а в резултат на това и върху резултатите във фирмата.

За да се подобрят условията на труда е необходимо да се направи звукоизолация на помещението, за което са подходящи акустичните панели.

В зависимост от конфигурацията на помещението се използват различни видове акустични панели. Освен това използваният вид зависи и от материала на стените и тавана, разположението на основните източници на шум. Най-много ехо се създава от таваните, за това акустични панели за тавани се използват най-често.

Ако честотите, създаващи неприятните последствия за шума в офиса, не се премахват чрез звукоизолация на тавана, то тя се допълва с акустични панели за стени. Правилно подбраните звукоизолиращи материали улавят шума и речта звучи отчетливо, напрежението и раздразненията изчезват.

Важно качество, на което трябва да се обърне внимание, е стабилността на звукоизолиращите материали във времето. В процеса на експлоатация може рязко да се промени температурата и относителната влажност на въздуха в помещението, за което материалите трябва да са устойчиви.

Акустичните панели се отличават с различен дизайн, което позволява да се впишат във всякакъв интериор, да създадат оригиналност и уют в помещението.

Leave a Reply