Да запазим интериорните врати

Дърво – древен материал, който човекът използва за различни цели – направа на къщи, мебели и т. н. Благодарение на уникалните свойства и екологичната чистота този материал има широко приложение.

Интериорни врати от масивно дърво наистина са украса за интериора. На пръв поглед може да се каже, че са много скъпи и не си заслужава да се плаща такава цена.

При правилно ползване и грижи дървената врата от ценна дървесина може да ви служи няколко десетки години, без да изгуби своите първоначални качества.

Такова разкошно изделие от естествен масив не понася влагата и резките промени на температурата, за това трябва да се постави на подходящо място – спалня, детска, гостна.

Екологично чистият материал не предизвиква алергии и може само да създава добро самочувствие. Освен това, вратите от ценна дървесина притежават добра топло- и звукоизолация.

За да се запазят в добро състояние интериорните врати от масивно дърво не трябва да се почистват с абразивни и химически препарати. Ползването им може да доведе до надраскване и напукване на платното.

На пазара има специални средства, които могат да се ползват за мебели от масивно дърво. Ако нямате възможност за такива препарати, то може и сами да си направите разтвор от спирт и вода в съотношение 1 : 10. Почиствате с влажна кърпа (напоена с този разтвор), а после подсушавате.

Когато интериорните врати са лакирани, трябва да се следи за състоянието на повърхността. При откриване на драскотина е необходимо внимателно да се отстрани с помощта на шкурка, а после повърхността да се полира. Тази процедура ще върне предишния вид на вратата.

За да се удължи срока на ползване на интериорните врати е необходимо да се наблюдава състоянието и на аксесоарите към тях.

Да се предотврати скърцането на пантите и осигури леко отваряне и затваряне ще помогне смазването на всички детайли със специално машинно масло.

При ремонт в жилището се препоръча вратите от масивно дърво да се снемат или обвият в полиетиленово фолио. Това се налага за да не се повредят от химическите препарати, които се ползват, и от праха.

Като се спазват всички изисквания по отношение грижите за интериорните врати от масивно дърво те ще бъдат дълго време в експлоатация и ще запазят първоначалния си красив външен вид.

Leave a Reply